
10 Nis Ayurveda Nedir?
YouTube kanalımda bulunan ‘Ayurveda Yaşam Sanatı Nedir?’ video:
En temel tanımıyla AYURVEDA BİLGECE YAŞAMA SANATIDIR. Sağlıklı ve uzun yaşam bilimidir.
Ayurveda kelime anlamı:
‘Ayurveda’ Sanskrit dilinde ‘ayus’ ve ‘veda’ kelimelerinden oluşur.
Ayus: yaşam, Veda: bilim, bilgi demektir.
Yani Ayurveda; ‘Yaşam Bilimi’ veya ‘Yaşam Bilgisi’ anlamına gelir.
Burada geçen Ayus yani Yaşam kavramı, kronolojik yaş almanın ya da fiziksel beden sağlığının çok daha ötesine uzanır. Ayuvedaya göre Ayus, zihin, beden, duyular ve ruhun birliğidir. Ayus aynı zamanda hayati güç anlamına gelir.
Ayurveda tarihi:
Ayurveda; Hindistan’ın Veda’lar ya da ‘Bilgelik Kitapları’ diye bilinen, en az 5000 yıllık spiritüel metinlerinden ortaya çıkmış insanlığın en eski tıp bilimidir. Dünya Sağlık Örgütü WHO tarafından tanınmıştır.
Tıp tarihi, insanoğlunun hastalıklarla mücadelesinde etkileyici hikayelerle doludur. Uygarlık ilerledikçe ve hastalıklar çeşitlendikçe tıp bilimi de çeşitlenmiş ve ilerlemiştir. Ayurveda antik çağlardan günümüze kadar binlerce yıl hayatta kalmayı başarmıştır. Çin Tıbbı ve Tayland Tıbbı gibi Uzak Doğu’da gelişen tıp sistemleri Ayurveda’dan birçok yönde etkilenmişlerdir.
Ayurveda zamansız ve mekansızdır, dayandığı temeller çağlarla birlikte değişmemiştir. Bunun nedeni insanın kendisi ve içsel sebeplerdir. Ayurveda her insanı, sadece kendine özgü doğuştan gelen yapısıyla değerlendirir ve tedavi eder.
Bana göre binlerce yıllık Ayurveda tıbbı ile, 150 yıllık modern ortodoks tıbbı kıyaslanamaz bile. Modern tıp sanki birer robotmuşuz, aynı yapıya sahipmişiz, aynı hayatları yaşamışız, aynı duyguları hissetmişiz, aynı şeyleri yemişiz içmişiz gibi tek tip değerlendirmeler ile sadece semptom tedavisi yapmaya çalışmakta, hastalıklarımızın gerçek nedenlerine inmek için çaba gösterememektedir. Bir kaç ay önce büyük bir hastane zincirlerinden birinde Fonksiyonel Tıp bölümü gördüm. Mutlu oldum tabii ki, ancak insan düşünmeden edemiyor, demek ki diğer bölümler fonksiyonel değil… Bu konuyu başka bir yazıda açacağım.
Ayurveda nedir?
Ayurveda’nın Batı’da tanınmasında büyük payı olan ve Amerika’da Ayurveda okulu ve sağlık merkezinde halen çalışmalarını sürdüren Hindistan kökenli doktor Vasant Lad Ayurveda’yı şöyle anlatır:
“Ayurveda, amacı yaşam kalitesini iyileştirmek ve bunun sürdürülebilir olmasını sağlamak olan kadim tıp bilimidir. Yaratılış anlayışında köklenmiş, pratik, felsefi ve manevi aydınlanmayla evrimleşmiş günlük yaşam sanatıdır. Her insanın kendine özgün eşsiz bedenine, zihnine ve bilincine derin bir anlayış sunar, ki bu sağlığın ve mutluluğun temelidir.”
Ayurveda, Doğa Ana’nın bilgeliği aracılığıyla, bize bir yaşam felsefesi olarak doğanın temelleriyle ve ritmiyle uyum içinde yaşamayı öğretir. Bütüncül bir iyileşme potansiyelini uyandırma reçetesi verir. Bu potansiyele hepimiz sahibiz. Ve bunu kullanmayı öğrenmek için Ayurveda var. Hem de 5000 yıldan fazla bir zaman öncesinden gelen bir bilgelikle… Ayurveda yaşamımızın, kendimizin yani insanın kullanma kılavuzudur.
Tüm Ayurveda sağlık anlayışı, Sanskrit Vedik bilimlerinde geçen, Patanjali’nin Yoga sutralarında da yer alan ‘Heyam Dhukam Anagatam’ kavramı ile çerçevelenmiştir. ‘Henüz gelmemiş olan tehlikeyi önle.’ demektir.
Ayurvedanın iki rehber prensibi:
1-Beden ve zihin ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır.
2-Bedeni iyileştirmek ve dönüştürmek için, zihinden daha güçlü bir şey yoktur.
Sevgiyle ve Saygıyla Namaste,
Natali Yanyan
No Comments