Beni Instagram hesabımdan takip edebilirsin 🙂

Instagram hesabım

Dağ Duruşu – Tadasana

Dağ Duruşu – Tadasana

Tüm Yoga pozları, hayvanlara ya da doğadaki elementlere öykünerek türetilmiştir. Tadasana’da bir dağın heybeti vardır. Bir dağ gibi uzun ve dik bir duruştur. Tadasana, doğru ayakta durmayı ve her iki ayaktaki ağırlık merkezini dengeleme sanatını öğretir. Ayrıca özgüven kazandırarak kendimize tekrar güvenmemizi sağlar.

Terminoloji:
Türkçe adı: Dağ Duruşu
İngilizce adı: Mountain Pose
Orijinal Sanskrit adı: Tadasana (Anlamı: Tada- Dağ, Asana- Duruş)
Not: Tadasana yerine ‘Samasthiti’ de kullanılabiliyor. Ancak Samasthiti bir duruş değil, öğretmenin öğrenciye eşit ve istikrarlı duruş alması için verdiği dikkat talimatıdır. Tadasana duruşundayken Samasthiti talimatı gelirse duruşumuza daha dikkat etmemiz gerekiyordur.

Duruş Şekli: Ayakta
Türü: Dengeleyici, Canlandırıcı
Elementi: Köklenmeyi sağladığı için ağırlıklı olarak Toprak elementi
Enerji Merkezi / Çakra: Kök çakrası

Tadasana, yoga minderimiz üzerinde ayakta başladığımız her dersin ilk Asana’sıdır yani ilk Yoga duruşudur. Ayakta uygulanan temel duruştur. Dışarıdan bakıldığında sadece düz ve kolay bir duruş gibi görünebilir. Uygularken bunun doğru olmadığını ilk bir kaç saniyede fark ederiz. Ayaklarımız, kalçalarımız, belimiz, kollarımız, ellerimiz, omuzlarımız, göğüs kafesimiz, boynumuz ve başımız da aktif bir şekilde duruşa dahil olurlar. Bedenimizin bu noktalarına dikkatimizi vermek içe dönüşü sağlayarak ‘Şimdi ve Burada’ farkındalığı getirir. Tadasana, Yoga dersimiz için mükemmel bir başlangıçtır. Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar tüm seviyeler için uygundur.

Tadasana Uygulanışı:
-Ayakta matınızın önüne geçiniz.
-Ayaklar birbirine paralel, kalça genişliği kadar açık veya bitişik.
-Dizler kilitli, bacaklar dümdüz.
-Topuklardan ayak parmaklarına kadar tüm ayak tabanını tamamen zemine yayınız.
-Kalça ve karnı sıkarak öne doğru hafif bir kalça-karın tilti oluşturunuz.
-Omuzlar geride, göğüs kafesi karşıya doğru açık.
-Kollar düz gövdenin yanında, dirsek içleri rahat.
-Avuç içleri karşıya dönük.
-El parmak araları açık ve aktif.
-Omuzlar rahat, kulaklardan uzakta.
-Boyun uzun, burun ucu karşıda, çene yere paralel.
-Ağız kapalı, burundan nefes alıp veriniz.
-İster gözler açık, ister kapalı tüm beden farkındalığı ile duruşta kalınız.
-Dik duruşun hissettirdiklerini izleyiniz.
-Tadasana duruşunu istediğiniz kadar süre ile uygulayabilirsiniz.

Tadasana Mitolojisi:
Dağ pozunun temeli Batı Tibet’te Himalayalarda bulunan Kailaş Dağı’nda başlamaktadır. Tüm dünyadan hac yolcuları zengin dini tarihi nedeniyle bu dağı ziyaret ederek zirvenin etrafında bir tam turun 2-3 gün sürdüğü bir hac yürüyüşü yaparlar. Dağın etrafında 108 tur yapılan yürüyüş ile aydınlanılacağına inanılır. Tibet’te hac yolculuğu; cehaletten aydınlanmaya, benmerkezcilik ve materyalist kaygılardan tüm yaşamın derin göreliliğine ve birbirine bağlılığına duyulan yolculuğu ifade eder.

Kailaş Dağı, Shiva’nın (Hint tanrılarından biri) ikametgahı olarak bilinir ve onun enerjisinin ve ruhsal bilgeliğinin depolandığı yer olarak kabul edilir. Shiva’nın ebedi enerjisini bu gizemli zirvede bıraktığı fikri, her türlü gezgini binlerce yıldır dağa çekmektedir.

Tadasana / Dağ Duruşu Faydaları:
Asana’ları değerlendirirken, her birini sadece fiziksel beden duruşu olarak değil, zihinsel boyutuyla da ele almamız gerekir.

Fiziksel Faydaları:
-Diğer Asana’ları nasıl uygulayacağımızı öğretir. Tadasana’daki hizalanma ipuçları ve enerjik ilkeler tüm diğer duruşlar için de geçerlidir. Bedensel zekamızın farkına varmamızı sağlar.
-Güçlü bir ayak kavisi oluşturmak ayaklardaki duruşu güçlendirir. Özellikle düz tabanlığa çok iyi gelir.
-Duruşumuzu düzeltmeye yardımcı olur.
-Omurgamızı daha çevik hale getirerek dengeyi geliştirir.
-Ayak bileklerinin, uylukların ve eklemlerin esnekliğini artırmaya yardımcı olur.
-Kalça ve karnı güçlendirir.
-Siyatiğe iyi gelir.

Zihinsel Faydaları:
-Bir şeyden diğerine hızlı bir şekilde geçtiğimiz bir çağda, bir dağ gibi güçlü, istikrarlı ve değişmez olmayı öğrenmek zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlığımız için faydalıdır.
-Asanada hareketsiz ve sessiz kalarak keşfedilebilecek çok şey vardır. Tadasana’da ne kadar çok pratik yaparsak, meditatif özelliklerini o kadar çok deneyimleriz.
-Zihni sakinleştirir.
-Merkezi sinir sistemini rahatlatır.

Tadasana Sırasında Kullanılabilecek Mantra:
Yogada en çok söylenen mantralardan biri olan Om (Aum) mantrası Tadasana sırasında kullanılabilir. Om, bizi içimizdeki, etrafımızdaki ve evrendeki sonsuz titreşime uyumlar. Tadasana’dayken enerjinizin daha süptil yönleriyle bağlantı kurmak için 3-5 kez Om mantrasını söyleyebilirsiniz.
Om mantrasıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Tadasana Sırasında Kullanılabilecek Mudra:
Mudra; mühür anlamına gelir, genellikle ellerle ve parmaklarla uygulanır.
Tadasana duruşunda, Anjali Mudra uygulanabilir. Anjali Mudra; avuç içleri bitişik kalbin önünde selam duruşudur. Bu mudrayı uygulamak kaygıyı hafifletebilir ve bulunduğunuz yerde güçlü ve istikrarlı olmanıza yardımcı olabilir.

Sevgiyle ve Saygıyla Namaste
Natalie Yanyan

No Comments

Post A Comment